Aslinda teorik olarak cok karizma bir potansiyeli var. Bir yandan muhendislik, insanlik tarihi basindan beri insanlar icin birseyler uretmisler muhendisler. Ote taraftan makina muhendisi, makinalarla ilgisi olan bir dal, yani teknik bisey. Ingilizcesi de hic fena degil "mechanical engineering". Aslinda Turkcesinden daha cok tanimina uyuyor, olayin mekanik oldugu cok ortada. Direk Leonardo Da Vinci gibi hissettirir insana kendini.
Gelgelelim isin asli ya da kazin ayagi pek oyle degil. Cok az insan universiteden mezun olduktan sonra okulda ogrendiklerini birebir ve cok yogun olarak kullanmaya basliyor. Aklima ilk gelenler doktorlar ve avukatlar. Biz muhendislerin cogu meslegini bile yapmiyor, yapanlar da epey zaman gecirip tecrube kazandiktan sonra kendilerini gercek anlamda muhendis gibi hissediyorlar. Sonucta alinan universite diplomasi oncelikle bir kariyere baslama adimi oluyor, insana is hayatinin basinda bazi kapilari aciyor ve bak icap ederse ben bir universite bitirebilirim ha isaretini gonderiyor. Bundan sonrasi ise tamamen geyik odakli bir amac. Universite diplomasi arkadas muhabbetlerine geyik malzemesi saglamaya, insana burda gordugu bazi derslerden ahkam kesmeye yardimci oluyor.
Fakat bizim dal ve diploma, malesef bu alanda bile gudik kaliyor. Mesela icinde Latince terimlerin gectigi bir ders yok. Oysa ben de cok isterdim "casus belli" lafini bir gazetede ilk gordugumda Latince oldugunu ve savas sebebi anlamina geldigini bilmeyi. Oysa ben demek casus belliymis diye dusunmustum oysa ki bok belli casus, ne casusu yazinin orta yerinde diye dusunsem bile dogruya yaklasir misim. Ya da su karizmaya bakin "pacta sund servanda", Turkcesi bile karizma "ahde vefa" (ara sira politikacilar bile kullaniyor bu karima obegi). Insan bunu bir arkadas ortaminda butun olarak hatirlayayim deyip cumle icinde Latince kullansa aksami karizmayi zirve yapmis halde sonlandirir. Hepimizin bildigi "de facto, status quo, quo vadis, veni vidi vici" kismina girmiyorum bile ama insan karsindakiyle agiz dolusu "rebus sic stantibus" diyebilse hayat cok daha farkli olurdu gibime geliyor. Uluslararasi iliskiler okuyan adam herhalde, Amerika'nin Iraga niye girdigini, tarih okuyan AB'nin asil kurulmas sebebini falan gayet karizmatik sekilde anlatabilir. Makina muhendisi ne geyigi yapar dersem, koca bir "tis".
- ya mudur sen makine muhendisisin anlarsin bu arabalarda tork yaziyor ne demek?
- bi defa makine degil makina'dir o. (karizma cabasi ama inceden)
- olm biz makine biliyoruz onu bir yanlislik olmasin.
- ben fakultesinden mezunum biliyoruz herhalde dogrusunu, istersen diplomayi cikarayim (sidik yarisi mode on)
- tamam abi bosver, tork diyorum.
- (ic ses: ya simdi tork dedigi moment, momentin hesabi neydi, kaldiracla cubuk arasindaki mesafenin metre cinsinden olculmesi carpi cubuga uygulanan gucun Nevton cinsinden carpilmasi, sonucu Nevton metre dir, bu da boyle anlatilmazki...) abicim tork dedigi guctur guc.
- nasil yani guc?
- ....
- abi?
- bosver abi torku filan nasi iyi kaciyor mu arac?
YA DA
- olm araba (veya bulasik makinasi veya camasir makinasi vesaire) ariza yapti sen bak anlarsin.
- yaa ben hic anlamam o islerden
- hocam sen makina muhendisi degil misin?
- makina muhendisiyim, tamircisi degilim (herhalde bir makina muhendisinin tek karizma kirintisi cevabi bu, oysaki eline bir tornavida al bir gayret et cabala, sonuca gidemesen bile sempati puani topla o da yok).
1 comment:
Evren amca, Sen bilmedigin icin kafana taktigin bu terimleri, arastirip ogrenme azminin sayesinde, okuluna gitmisten daha derin anlatabilme karizmasina sahip bir insansin. Ustune makina muhendisligi diploman da cabasi. Arkadasim oldugun icin gurur duyuyorum.
Post a Comment