Wednesday, October 31, 2007

Etrafi dusmanlarla cevrili bir garip ulke: Cin!


Cinli mesai arkadasiyla yaptigimiz uzun bir seyahat sonucunda cok carpici gercekleri ogrenmeyi basardim. Konu nasil bir anda politikaya veya Cin'in hizla silahlanmasina ve onumuzdeki bes sene icinde bir ucak gemisi yapmak gibi bir niyeti olduguna geldi bilmiyorum. Belki yaklasik 9 saat suren yolculugun sonlarina dogru konusulacak konu eksikliginin bunda buyuk bir rolu oldu denebilir. Sonucta Cinli mesai arkadasim beni Cin'in dort bir tarafinin dusmanlarla cevrili olduguna ve bu yuzden hizla silahlanmasi, kendini korumasi gerektigine inandirmayi basardi. Mesela en bariz dusman Japonya. Bu ulke Cin'i daha bundan 50 sene once isgal etmeye calismisti ve firsat verildiginde bunu tekrar yapmaya hazirdi. Gerci Japonya 2.Dunya Savasini kaybedenler arasinda oldugu icin hafif bir ordu disinda ordu bulundurmasi yasakti ama olsun, ellerinde son derece modern bir orduyu en kisa zamanda meyadana getirebilecek kadar teknolojo var. Daha sonra kuzeyde Rusya, ozellikle sinir bolgelerinde Cin uzerinde toprak talebi olabilecek bir ulke. Azili dusmanlardan Hindistan'i unutmamak gerekir, hele Cengiz Han'in torunlari olan Mogolistan. Iste bu azili potansiyel dusmanlara karsi Cin'in bir ordu bulundurmasi ve kendini bir an once savunmaya gecmesi sartmis, yoksa bir isgalden kurtulmasi kacinilmazmis. Bu arkadas ayrica ABD'nin, Cin'in birlik ve beraberligi konusunda hain planlari olduguna, onlari karisikliklarla kontrol altinda tutmaya calistiklarini dusunuyordu. Ayrica yine ABD, Cin'in ekonomik gelismesini yavaslatmak ve engellemek adina Hindistan'a acik ve kapali destek vermeyi surduruyordu.


Isin enteresan yani bu seyahatten iki gun sonra Hintli baska bir kisiyle daha kisa bir seyahat yapma firsatim oldu. Duyduklarim uc asagi bes yukari ayni seylerdi. Hindistan'in etrafi dusmanlarla cevrili, bir tarafta Cin, diger tarafta Pakistan. Ayrica ABD Hindistan gelismesin diye surekli Cin'i destekliyor ve onlarin ekonomik gelismesine yonelik yatirimlar yapiyor.


Benzer korkularin bizim de komsularimiza karsi besledigimiz dusunulurse, acaba 21.yy bilgi cagi degil korku cagi mi olacak diye merak ediyorum.

No comments: